onsdag 23 mars 2016

Saint Bauléry

Ännu en fin dag har vi fått uppleva. Idag blåste det ganska mycket så temperaturen orkade inte upp till mer än 17 garder som bäst. Vi har vandrat till Saint Bauléry idag, alltså inte hela vägen från oss och dit utan vi tog bilen till Cebazan. Innan vi var tillbaka vid bilen igen hade vi hunnit avverka en mil.

Saint Bauléry är ett gammalt slott som byggdes av en guvernör av Beziers på 1500-talet. Det beboddes fram till franska revolutionen 1789 då det förstördes ganska mycket. I början på 1800-talet var det åter bebott och var så fram tills mitten av 1800-talet. Sedan dess har det fått stå och förfalla.

Vandringen dit var fin och gick ganska mycket mellan vinfält, det var ett lite brantare parti alldeles i början och sedan var det inte mycket till stigning. Som vanligt fanns det mycket fina blommor att titta på och ett och annat gammalt hus.




Häftig väggmålning i Cebazan




Gurkört






Iris




Ginst




Vad den här heter vet jag inte men jag tycker den är fin i all sin enkelhet




Målet för vandringen, Saint Bauléry. Det måste ha varit enormt stort med två flyglar.




Ovandelen på tornet ser ut som ett ansikte. Kolla in så blåögd!




Ingången till kapellet var format som ett nyckelhål




Det här huset passerade vi på vägen tillbaka, kolla in den fina gröna färgen på dörren.










måndag 21 mars 2016

Hundra procent Carignan

Som jag berättade i förra inlägget har jag som uppdrag att hitta ett par viner som är gjorda på 100 procent Carignan som skall provsmakas och bedömas i vårt arbete på min universitetskurs.

Carignan är väldigt vanlig i blandningar här i Languedoc men inte alls lika vanlig som enda druva i vinerna. Efter lite googlande hittade E en förening som värnar om druvan och från den letade vi oss vidare och hittade ett antal vintillverkare som gör humdra procent Carignan viner. Så idag var vi hos Domaine Castan som ligger i Cazouls-les-Beziers. Det var en väldigt trevlig upplevelse som det så ofta är när man besöker vintillverkare här. Från utsidan ser huset anspråkslöst och lite tråkigt ut men när vi steg in visade det sig att det var en ganska stor butik där man också kunde prova vinerna. De stängde klockan 12.30 och vår vana trogen kom vi sent, ungefär 12.15 stegade vi in. Men vi skulle ju bara köpa 2 flaskor Carignan vin och inget mer... Det visade sig att direkt innanför butiken fanns hela deras vintillverkning och när jag lite försiktigt frågade om de producerade allt sitt vin där blev vi genast erbjudna att gå runt och titta. Kvinnan som guidade oss talade en nästan perfekt engelska och det var hennes far som köpt vintillverkningen för 25 år sedan, då hade ingen tillverkning skett sedan 1940. Själva butiken hade fram till för 10 år sedan varit ett Renault garage.

Eftersom tillverkningen inte ligger nära vinfälten hade de bestämt att de ville visa hur vin odlas, skördas och så vidare. Så därför hade de också inrett ett museum i lokalerna. Som sagt vi kom 15 minuter före stängningsdags men vi blev kvar till klockan ett. Vi hade mycket trevliga diskussioner och hon undrade varför vi var så intresserade av druvan Carignan, så jag berättade om min vinkurs och det arbete som skulle utföras.

Det är vanligt att man använder "fermentation carbonique" för Carignan men inte när man gör deras Carignanvin. De ville ha ett lätt, friskt vin med en lagom fruktsyra vilket inte blir fallet med denna fermentation. Jag tycker de lyckats alldeles utmärkt. Ett vin som enligt dem själva passar utmärkt till medelhavsmaten.

Vi försöker så långt det är möjligt köpa ekologiska viner men nu behövde jag ju vin på Carignan så därför brydde jag mig inte om att kolla innan om de var certifierade eller inte. Väl där frågade jag om detta och fick till svar att de arbetar med en certifiering som kallas HVE (Haute Valeur Environnementale). Detta liknar organic men här tar man även hänsyn till att använda vatten på ett ansvarsfullt sätt vilket inte är ett krav inom ekologisk certifiering.

Vi köpte endast två flaskor nu men vi kommer definitivt tillbaka och smakar igenom  hela deras sortiment vid ett senare tillfälle.




Det före detta Renaultgaraget




I deras museum, där det bland annat berättar om de olika jordmånerna de har i sina vingårdar. Terroir des terres rouge är var Carignan växer.




Hela vinstockar med jord och allt fanns med på museet.




Med detta redskapet drog man upp gamla stockar.





Man kunde även få se hur man binder tunnor, fransk ek naturligtvis.




Här är kullen där den 60 år gamla Carignan växer, snacka om spårbarhet.




Sen lunch eller tidig middag i solskenet med ett glas rosé. Inget smakar så gott som just det första glaset rosé för säsongen. Idag var det dags, 19 grader i skuggan duger gott.




En sen vandring på en halvmil hann vi med innan solen gick ner.





Rosmarin blommar överallt och det luktar underbart när vi vandrar mellan vinfälten.
Imorgon har vi bokat in Domain Rimbart som lovat ta emot oss och han har två olika vin på hundra procent Carignan. Det skall bli spännande att prova dessa och att träffa monsieur. Dessutom hoppas vi på att göra en ny vandring som får bli lite längre än den idag.













tisdag 15 mars 2016

Hur smakar Carignan?

Mina vinstudier vid universitetet har pågått ett par veckor nu. Det är 7,5 poäng som skall klaras av till mitten av april. Det är kul men med allt annat som också händer så är min tid lite begränsad.

Förutom en tenta skall vi också göra ett arbete som skall redovisas. Jag och I skall studera druvan Carignan. Druvan som var en av de druvor som odlades på stora arealer under den tiden Languedoc var ett vinproducerande område som stod för kvantitet. Den gav stora skördar men ett blaskigt vin. Får druvan växa under lite tuffare förhållanden och man inte tar ut så stor skörd från varje ranka har det dock visat sig att den kan ge riktigt bra viner. Många nya vinodlare i Languedoc sörjer att man rivit upp så många gamla fält med Carignan, hundra år gamla stockar på karg mark ger ofta mycket bra viner. För det mesta förekommer Carignan som en av flera druvor i vinerna men det finns också lite endruvsvin. Eftersom vår studie innefattar att vi skall provsmaka viner på vår valda druva skall jag vid påskens besök i vårt andra hem försöka hitta några viner där Carignan fått härja fritt, dvs ingen av de andra vanliga druvorna här nere har fått vara med.

Ja nu är det inte långt kvar tills vi åter trampar fransk mark, det skall bli härligt!




Kurslitteratur



Mer att läsa om jag hinner



Skriven av Jimmy Stigh som en gång startade kursen Vingeologi på Geologen på Göteborgs universitet. Ulf Wagner är kursansvarig på den kursen jag går nu.



Den här kan jag verkligen rekommendera. Den beskriver på ett väldigt trevligt och informativ sätt sambandet mellan mat och vin.




En cirka 100 år gammal Carignan



Visst är den vacker.








lördag 5 mars 2016

Den blomstertid nu kommer

Även om ljuset är på väg tillbaka börjar jag bli otålig. Jag vill se blommor blomma nu.

Det är snö utlovat till i natt och lite mer längre fram i veckan. Men det är ju mars, är inte det en vårmånad?

Jag hittade lite bilder från förra året som jag tycker är fina, vackra former och härliga färger. När man tittar nära på många blommor så är det otroligt fina detaljer.

Enjoy!








































Snart är jag åter i Frankrike och jag hoppas få se lite blommor och känna solens varma strålar på mina vintertrötta kinder.