onsdag 12 april 2017

Castelnaudary, Limoux och Queribus

Det fina vädret vi har bara fortsätter, igår nådde temperaturen 27 grader. Vi gjorde en lite längre tur igår där målet för dagen var att köpa moussernade vin till I&Is bröllop. I Limoux gjordes det allra första mousserande vinerna cirka 100 år innan Don Perignon kom till Limoux och lärde sig hur denna produktion går till. Sedan åkte han hem till Champagne och resten är historia. Hur som helst så tycker vi väldigt mycket om de mousserande vinerna från Limoux och det gör I&I också.

Men innan vi nådde Limoux besökte vi Castelnaudary, maträtten Cassolet hemstad. Castelnaudary ligger utefter Canal de Midi och har en riktigt stor hamnbassäng. Vi var där lagom till lunch så det fick bli en Cassolet att mumsa på.

Efter lunch och inköp av Limoux styrde vi bilen mot Maury, en fin liten by känd för sina söta viner och full med "trompe l´oeil", det vill säga målningar som lurar ögat. Denna gången stannade vi bara till en kort stund, istället körde vi upp i bergen till Queribus som utgjort gränsslott mellan.  Frankrike och Aragonien. Fästningen är också välkänd som en av de sista posteringarna för katharerna. Det är inte svårt att förstå att läget var bra om man ville få vara ifred eller om man hade en landremsa att bevaka, utsikten var häftig.



Castelnaudary




Canal de Midi




Den stora hamnbassängen.



Cassolet är gott men ganska mättande med alla bönor.



Recept på Cassolet var illustrerat direkt på väggen i restaurangen









Inför bröllop



Högt,högt upp ligger Queribus







Precis under molnen syns Pyreneerna i fjärran.














En dag att minnas.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar