onsdag 27 december 2017

Kulinariska upplevelser från länder besökta under året

Jag reser en del i mitt jobb, ganska ofta långt bort. En av de mest givande delarna att resa är att prova olika matkulturer. Fast ni vet ju vart jag helst åker, ja just det, till Frankrike, ett land som verkligen är ett matland. Fransmännen tar ju sitt matarv och kulinariska rätter på stort allvar. Det är både härligt och ibland lite störande, mest  är det härligt tycker jag.

Häng med nu om ni vill, här kommer en rad länder och maträtter som jag antingen provat på restaurang eller lagat själv.



I februari var jag i Indien. Här är en bild på dosa, en tunn pannkaka gjord på fermenterat rismjöl. Till detta serverades det olika typer av linsröror. Jag tycker om indisk mat, men bäst är det på distans, till exempel i London så man inte riskerar att bli sjuk av det man äter.




En banan slank ofta ner till frukost också.




I april var vi i våra franska hemtrakter. Vi besökte Castelnaudary och åt Cassoulet till lunch. Det är en härlig rätt om man gillar bönor och är hungrig, det är verkligen mättande.




Också gott men mindre mättande, ostron från Bouzigues.




Satayspett i Indonesien.




Nasi Goreng också i Indonesien




Indonesisk buffé, här fanns komage för den som så önskade.




Vegetariska vårrullar i Vietnamn




En helgutflykt till Halmstad och Höganäs bjöd på färsk svensk sparris.




Bordeaux i början på juni och ännu mera ostron.




Tiraditos på tonfisk, La Mar i San Francisco.




Stekta gröna tomater i en sås på rökt paprika. En härlig förätt som vi fick i Oregon.




Fransk korv med mos. I Saint Flour i Auvergne testade vi den lokala lammkorven med potatismoset Aligot, med smält ost, helst en lokal ost som Tomme de Laguiole. Gott men lite mastigt som lunch mitt i juli.




Min franska fisksymfoni på nyfyndade ostrontallrikar.




Fiskrätt i Kina, riktigt god.




Oerhört god risotto i Italien. Lika god som risotto är lika dåligt gör sig denna rätt på bild.




Tiraditos på La Mar i Lima.






Avslutar med en bild på skaldjur från Västkusten, för det är ändå alltid det som jag längtar mest efter när jag varit ute o rest.

Det blir spännande att se vad 2018 bär med sig när det gäller resmål och mat. 


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar